Schlüter Eurotrac

Schluterfan
"Schlüter geht stufenlos!"

Met de Euro Trac 1000CVT. Er is er maar 1tje van gebouwd. Er ligt een Hurth Riemens vario versnellingsbak in. Het principe is het zelfde als de Variomatik van DAF, die je terug vond in de auto's van het merk, waar vroeger veel mee geraced werd, omdat die dingen evensnel achteruit als vooruit konden 😃. Het is jammer genoeg bij die ene trekker gebleven, alhoewel dat Schlüter wel de bedoeling had meerdere van dit soort trekkers te bouwen, waaronder ook de 800CVT en 900CVT. Waarom het niets werd, hoogtwaarschijnlijk waren de ontwikkelingskosten te hoog geworden. Daarom dat enkel de 2de serie in productie ging, met de zelf ontwikkelde hoog/laag schakelbak. Later probeerde Schlüter het terug, samen met Claas (die toen 40% van de aandelen in handen had), door een Euro Trac 1900LS aan hen te leveren, met de HM8 vario versnellingsbak erin (ZF???). Zo kon Claas zijn idee van de Xerion achterwege laten, om het later toch terug op te pikken...

Foto van een franse liefhebber, gemaakt op de Sima in 91.

Foto: C.P.

Reacties

RobDeutz104
@Schluterfan
Zal deze trekker nog bestaan? of zal deze verschrot zijn?
Schluterfan
@RobDeutz104

Bestaat nog, alleen rijd niet meer, schijnt versnellingsbakschade te hebben.
RobDeutz104
@Schluterfan
OK, aan de ene kant jammer, dat die transmissieschade heeft, maar gelukkig dat zo'n stuk historie nog leeft!
Schluterfan
@RobDeutz104

Ik heb hem nog gezien op het 100jarig bestaan van Schlüter, alweer 13jaar geleden, maar hij is sindsdien niet meer buiten geweest. Ik weet niet of het ook lukt om die trekker in te schrijven, omdat het eigenlijk een prototype is.
Joop3
@Schluterfan De HM8 Variobak is een ontwikkeling van Claas. Naast de Schlüter ook getest in een MB-Trac, en in, ik geloof een van de eerste JCB's.
In productie gegaan in de eerste generatie Xerions (de 2500), maar door het relatief hoge vermogen hiervan kwamen al snel de problemen, waarna Claas met hun eigen transmissieproject is gestopt.
Schluterfan
@Joop3
Aha, dank voor de info Joop!

Rijd die MB Trac met die versnellingsbak dan ook nog rond?
Joop3
@Schluterfan Iemand is hem laatst op het spoor geweest, en nog aan het zoeken.
Rondrijden doet hij waarschijnlijk niet meer, maar het is onzeker of hij daadwerkelijk vernietigd is. We wachten af....
Schluterfan
@Joop3

Is de trekker geen eigendom van Claas? Zoals de Euro Trac, die bestaat nog en zou nog bij Claas te zien zijn. Misschien dat het ook voor de anderen telt.
Joop3
@Schluterfan Neen, bij mijn weten niet. De Eurotrac heb ik ook nog nooit bij Claas gezien trouwens.
Schluterfan
@Joop3

Ik zelf ook niet, maar er zijn bronnen die zeggen dat hij daar nog is. Hij kan even goed op een ander bedrijfje van Claas staan, waar ze bvb testen doen of dergelijke.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Schlüter Eurotrac ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!